Tuesday, June 14, 2011

Om politikere og eksperter

Da debatten mellem Søren Pind og Claus Haagen Jensen var ved at tone ud, skrev Jørgen Grønnegaard Christensen og Poul Erik Mouritzen en kronik om samspillet mellem medier, eksperter og politikere. Her gav de et bud på nogle enkle regler, som eksperten skal have for øje, hvis man vil respekteres som fagekspert (og ikke opfattes som debattør eller kommentator e.l.) Problemstillingen virker igen aktuel efter fejden mellem Pind(+Pia K) og Marlene (halv)Wind.

"Vi vil foreslå et kodeks med fire simple regler, som eksperten bør leve op til, hvis han eller hun ønsker at blive i rollen som respekteret fagekspert:

Man skal være klar på, hvad man ved, hvad man tror og hvad man synes.

Man skal klargøre med sig selv og med journalisten, hvornår man agerer som ekspert, og hvornår man deltager i debatten som oplyst samfundsborger med politiske meninger.

Man skal undlade at fælde domme over personer, hvis ikke sagen er fuld oplyst og hvis der ikke er et meget klart regelsæt, der er overtrådt,

Man skal undgå negativt ladede tillægsord om andre mennesker.

Det står naturligvis enhver universitetsansat frit for ikke at leve op til dette kodeks.

Træffer man det valg, må man imidlertid gøre sig klart, at man er slået over i rollen som intellektuel debattør eller politisk kommentator. Det giver undertiden verbale tæsk
. "

1 comment:

mkm said...

Det er en ret fornuftig kronik, synes man her på Frederiksberg.