Tuesday, January 6, 2009

Krise og sex

Læs venligst og smid op på hesten, hvad i synes om den.

http://blog.politiken.dk/camillas/2009/01/05/2009-bliver-liderlighedens-aar/

Selve teksten mener jeg er ringe skrevet.
Cristian Groes-Green er vel i sig selv interessant nok, men spørgsmålet er så, om hvad han ævler om også er interessant. Jeg synes ikke det er noget, der chokerer eller inspirerer så pokkers meget. Derudover er hans præmis, at det kommer til at gå rigtigt skidt. Og selv hvis det gør, er det vel bare en gang gætværk. Nuvel, lad mig høre. Ud af busken...

5 comments:

Mathias Østerlund said...

Jeg er helt og aldeles enig i, at den ikke er velskrevet. Overskriften lover mere end artiklen kan holde - og det virker i den grad som en gang gætværk, der udspringer af hans egne oplevelser end reel videnskab.

Dog vil jeg sige, at jeg så sent som i torsdags havde en snak med en kollega, om min generation i forhold til hendes generation. Hun var ung i 80'erne - et årti, der for mig ikke står som det allermest frimodige - but who am i to judge. Uanset havde hun et vildt ungdomsliv - og det kan godt være, at jeg har levet i de forkerte kredse, men jeg betvivler ikke, at min og vores generation af forvoksede teenagere har været en bonert årgang. Det var i hvert fald, hvad vi blev enige om i torsdags. Vores generation har ikke været upåvirket af en regering, der har ført værdipolitik i at skynde sig frem i livets faser, være ansvarlig og en vinder i sit job, sund og uden cigaretter.
Jeg kom til at tænke på Martin Halls tidsbeskrivelser i "Den sidste romantiker", hvor scenerne fra 80'erne var bizarre, og langsomt blev mere og mere anstændige.

Forleden så jeg et indslag i go' aften danmark, hvor to teenage-tøser i slutningen af deres gymnasietid stod frem og fortalte om deres sexliv, der var vildt og voldsomt og ganske enkelt uden sammenligning med noget andet, som de næsten selv sagde. Alene det, at de stod frem og sagde det, og turde gøre det, og stadig reflektere over, hvorfor at de ikke blev kaldt "ludere" af den grund, kan være første tegn til en ny og mere frimodig kultur, hvor vi i øvrigt slipper af med en konservativ macho-præsident og får en ny intellektuel og idefokuseret amerikansk præsi - om ikke andet på papiret - kan give grobund for en anderledes måde at være sammen på som mennesker. I krisetider skal man leve af håbet - og håbet kan måske knytte mennesker sammen i større fællesskaber. Som beskrevet i Ulrich Becks "risikosamfundet".
Det resulterer måske i mere nærhed og intimitet med flere forskellige og tillader måske også eksperimenter.

At det lige skulle ske allerede om et halvt år, synes jeg er stort at love, men uanset, så er jeg ikke helt i uenig i, at der kunne komme en modreaktion fra en lidt yngre generation end den ganske bonerte, pæne, karriere- og pengemindet generation, som vi er skidt ud af.
En generation, der også er blevet tvunget ind i sundhedsidealer, der i den grad blokerer for nye eksperimenter, der kunne være ødelæggende for kroppen.

Hvem ved - en snik-snak, som bloggen nu tillader det? Både hos Politiken og DKK.

mkm said...

Martin Hall beskriver firserne som et årti med fest, stoffer, eksperimenter, bajere og sex. Med hensyn til at beskrivelserne bliver mere og mere anstændige, er jeg mere af den opfattelse, at det ikke er samfundet, der ændrer sig, men derimod Martin Hall himself. Ligesom jeg ikke ser nogen samfundsomvæltende bunkepulshulebølge komme vaskende ned over menigmand. Der er helt sikkert en tendens i tiden, en modreaktion til nypuritanismen (hvis den da eksisterer), internetprofiler og swingerklubber, men jeg tror ikke, det er en bevægelse, der omfatter ret mange mennesker. Størstedelen af danskerne lever vel stadig deres liv, som de hele tiden har gjort. Arbejde, børn, familiefester, druk i byen, parforhold, lidt sex på siden osv.

Jeg er dog ikke et sekund i tvivl om, at nye kulturreaktioner dannes hurtigere when the going gets tough. Men ligesom med så mange andre subkulturer, så tror jeg bare ikke, at det bliver en særlig omfattende seksuel revolution. Folk er da så forbandet immune over for sex chok, at det eneste der chokerer dem er, hvis nogen er idealist eller religiøs.

Anyways, jeg blev bare gal over en ringe skrevet artikel og over CGG ikke valgte en anden kjolemodel.

Mathias Østerlund said...

Jeg er tildels enig med dig i, at Martin Hall langsomt selv bliver ældre og mere moden i bogen - men jeg tror også, at vores ungdom i højere grad har været præget af nypuritanisme end 80'erne var.
Som argument for, at kondommanden skulle have ret, vil jeg gøre opmærksom på en artikel trykt i en aldeles troværdig og til de fleste tider halvkedelig avis: http://www.jv.dk/artikel/582867

mkm said...

JV er en aldeles troværdig kilde og normalt ville stoppe for enhver diskussion. Lidt ligesom Lasse Lykke, bare troværdig.

Hvor meget mærker menigmand krisen kradse i DK? Stort set er det vel kun snak om krise lige nu. Snakken der skaber krisen. Jeg er ikke så sikker på, at man klokkeklart kan kæde de to sammen. At folk konsumerer mere porno er en tendens, der har været længerevarende, og jeg synes det er lidt for hult at sige finanskrise. Der er så mange andre ting (samtlige nuværende tendenser) man kunne sige finanskrise til. Iphones, Israels krig i gaza, Borgerlige centrummers liberale nye alliancer og så videre.

Tingene hænger sammen, jo jo, men jeg tror ikke at sammenhængen er så simpel. I min optik er det snarere en process, der har været undervejs længe.

Mathias Østerlund said...

en process, der har været på vej, kan vi godt blive enige om. Jeg vil heller ikke hænge det hele op på finanskrisen - selvom det er så dejlig let og ligetil.