Friday, March 23, 2012

Deja-vu: (Endnu) et opkast fra paradis

http://www.dr.dk/P1/P1Debat/Udsendelser/2012/03/23145945.htm

http://www.b.dk/kommentarer/censur-ja-tak

2 comments:

mkm said...

Hmm... Ja, tilbage igen. Jeg husker jeg engang selv skrev et (forsøg på) et ironisk indslag om det.

Paradise Hotel et al. vil jeg dog vove at påstå faktisk er underholdende og i passende mængder ikke skadeligt/forrående/fordummende(ej, okay - det er sgu nok altid lidt fordummende) for et resourcestærkt og modent publikum. Men mht. seerne er jeg nu næsten sikker på, at det ikke er fordrende for samfundssind for teenageere - og særligt dem, der i forvejen har et lidt dysfunktionelt kompas. Med hensyn til deltagerne er det jo naturligvis et færre antal påvirkede mennesker (sammenlignet med de 250.000 som ser på), men der er ingen tvivl om, at de bliver udnyttet - og det virker ret åbebart for mig, at flere af dem næppe kan overskue konsekvenserne af deres egne handlinger.

Spørgsmålet er dog, om der er noget at gøre? Omend et censurforslag virker meget friskt og effektivt, er det næppe en farbar vej. Kan man forbyde myndige unge mennesker i at følge deres (host, host) hjerte og stille op på reality shows? Nope. Jeg tror ikke man kan få den ånd tilbage i flasken - det eneste man kan gøre, og dette bliver forhåbentligt allerede gjort, er at diskutere programmerne ved middagsbordene og i skolen. Og så håbe på, at dem ligger på vippen til lidt mere dumhed og spidse albuer flytter sig lidt tilbage mod behagelige og anstændige tanker og handlemønstre.

Christian said...

Gode pointer. Jeg er enig i, at censurvejen er problematisk - det bedste er jo som bekendt det godes værste fjende. Kunne godt forestille mig, at Søren Hviid strammer argumentationen for at provokere og komme ud over rampen med sit budskab. Synes han folder sine argumenter bedre ud i debatten end i blogindlægget.
Der er nok ikke så mange andre handlemuligheder end afstandtagen, deliberation og kritisk stillingtagen til disse programmer. Men der er efterhånden ved at være megen skyts til de kulturpessimistiske kanoner, der påpeger at den vestlige civilisation er ved at degenerere. Dette kan selvfølgelig også være ganske underholdende at se for åben skærm. Det er jo fascinerende at følge noget, der bryder sammen; lidt ala barnets fryd ved at smadre sandslotte o.l. :)